2022-bangladesh-sus-landsbygruppe-shapla-foto-egil-mongstad-(2)
Livet i landsbyen har blitt mye bedre etter at kvinnene opprettet en gruppe sammen.

Tok grep - firedoblet inntekten

For snart fire år siden startet et knippe kvinner en landsbygruppe som de håpet ville hjelpe dem til å tjene mer på håndarbeidet sitt.

kartmarkor-magentaBangladesh, Patilagon

 


Med trente fingre og raske hender fletter Rashu Rani Khotriya en ny «Kula» – et brett for rensing av ris – som hun gir til mannen. Med fiber fra bambus syr han den fast til en bambusramme. Snart blir det nye kjøkkenredskapet å finne på et marked et eller annet sted i Bangladesh. 

Gjennom flere generasjoner har befolkningen i landsbyen flettet kurver, matter og utstyr til husholdning og gårdsdrift. For snart fire år siden startet de en landsbygruppe som de håpet ville hjelpe dem til å tjene mer på håndarbeidet. 
– Vi startet «Shapla», en gruppe vi mente kunne være en plattform for å utvikle landsbyen og familiene våre, sier de ti kvinnene.

For snart fire år siden startet de en landsbygruppe som de håpet ville hjelpe dem til å tjene mer på håndarbeidet. 

Vannlilje 
Gårdsplassen er fortsatt våt etter nattens regn. Monsunen, som skulle gitt vann til å plante ris, har ennå ikke kommet, og fortvilte bønder må bare håpe at det ikke tar for lang til før regnet kommer. 

Vi sitter på tomme sekker som er lagt ut på leirgolvet utenfor et av hjemmene. På gårdsplassen utenfor tripper høner og ender som graver og hakker etter mat. Mennene og barna lytter spent til samtalen. De har kalt gruppa «Shapla», som betyr vannlilje og er navnet på Bangladesh sin nasjonal-blomst. 
– Gruppa er som en vakker lilje, sier kvinnene. Det er Strømmestiftelsens samarbeidsorganisasjon, Sabalamby Unnayan Samity (SUS), som driver arbeidet og hjalp dem med å starte opp. 

Først måtte vi finne ut hvor omfattende fattigdommen er her, og så måtte vi finne de fattigste.
Deretter lagde vi en utviklingsplan for de neste fem årene.
Programansvarlig Kumar B. Dey

Drømmeplan
– Dette er et fattig område. I landsbyen er det 26 familier. De fleste kvinnene jobber med bambus. Mennene er dagarbeidere. Først måtte vi finne ut hvor omfattende fattigdommen er her, og så måtte vi finne de fattigste. Deretter lagde vi en utviklingsplan for de neste fem årene. Så skulle hvert medlem lage sin personlige utviklingsplan, sin drømmeplan, for seg og familien. Vår oppgave er å gi råd, kunnskap og hjelpe med å danne grupper. Vi har ledertrening, underviser i entreprenørskap og om det å tjene penger. Vi følger opp og jobber sammen om å utvikle nye ideer og produkter, sier programansvarlig i SUS, Kumar Bidyut Dey. 

Et sterkere fellesskap
– Fra å ha hatt nesten ingen inntekt selger kvinnene nå for 300 – 400 taka (30 – 40 kroner) per dag, mot 100 – 150 taka (10 – 15 kroner) som var vanlig da vi kom hit i 2019..I tillegg jobber vi med bevisstgjøring og kunnskap om rettigheter og hvordan de kan jobbe med lokale myndigheter. Vi ser virkelig at familiene har fått det mye bedre, sier Dey. 

Fra å ha hatt nesten ingen inntekt selger kvinnene nå for 30 – 40 kroner per dag,
mot 10 – 15 kroner som var vanlig da vi kom hit i 2019
Programansvarlig Kumar B. Dey

– Nå vet vi hvordan vi kan kontakte lokale myndigheter, at vi har rettigheter og kan legge frem sakene våre. Nå er vi opptatt av å få bedre vei til landsbyen og en ny brønn. Det er for mye fluor i drikkevannet vårt. Nå vil vi at myndighetene skal bore en dypere brønn og finne bedre vann til oss. «Shapla»har gitt oss en plattform til å stå sammen, og som gruppe står vi sterkere. Nå blir vi sett og lyttet til, og vi får lettere tilgang til det offentlige. Vi visste ikke at dette var mulig før SUS kom og viste oss, sier kvinnene. 

Samordnet produksjon
De smiler, og latteren sitter løst. Nå har de markedstilpasset produksjonen og selger varene til oppkjøpere som kommer forbi. 
– Nå vet vi hva vi kan ta for det vi lager. Vi sparer også penger når vi kjøper inn råvarer, fordi vi handler til hele gruppa. Før gikk vi fra hus til hus for å selge. Vi brukte mye tid, og prisen vi fikk var dårlig. Nå kommer oppkjøperne til oss, de legger inn bestilling og vi produserer i takt med behovene, sier de. 


 

2022-bangladesh-sus-landsbygruppe-shapla-foto-egil-mongstad-(5)

Fletter kurver

Rashu Rani Khotriya fletter en ny ”kula” - et rensebrett for ris. Når hun er ferdig, gir hun den videre til sin mann som rammer den inn og gjør den klar for salg.

2022-bangladesh-sus-landsbygruppe-shapla-foto-egil-mongstad-(3)

Produktene

Dette er noen av produktene de lager i gruppa. Her er en «dalaki» en kurv til å ha matvarer i, og den flate er en «chalani» til å bære matvarer i.

2022-bangladesh-sus-landsbygruppe-shapla-foto-egil-mongstad-(4)

Fellesskap og latter

Fellesskapet betyr mye og latteren sitter løst og når kvinnene møtes. - Sammen står vi sterkere og kan hevde vår rett med én stemme, sier de.

Mindre vold og krangel
– Vi visste ikke hvor mye dette ville forandre hverdagen vår, sier en av kvinnene, Maya Rani med et stort smil. Hun forteller at de ikke bare har fått bedre økonomi. Nå spiser de bedre, har bedre helse og hygiene og sender barna til skolen. 

– Det var ikke vanlig at barna våre gikk på skolen. Svært få av oss har gått på skole, og vi hadde ikke tradisjon for det. Nå vet vi hvor viktig det er. Drømmen er at barna våre kan få utdanning. Fellesskapet har også gjort at familiene har fått det bedre og det er mye mindre krangel og vold i familien nå, sier en av kvinnene. 

Fellesskapet har også gjort at familiene har fått det bedre og det er mye mindre krangel og vold i familien nå.
Landsbykvinne

Fisk og kjøtt til middag
– Før hadde vi ikke så mye å spise, og vi spiste ensformig og dårligere. Vi hadde ikke mye penger, og det ble ofte mye krangling. Nå har både barna og vi voksne fått det bedre. Samholdet er bedre, mennene våre har det bedre, og livet har rett og slett blitt lettere, sier kvinnene og sender varme smil til hverandre.

Samarbeidet med SUS har gitt dem bedre helse. Nå spiser de fisk, kjøtt eller egg nesten hver dag, sammen med grønnsaker og urter. Flere tenker også på å skaffe seg geiter, noen høner og kanskje  en ku. 

Ikke åtte timers dag 
Arbeidsdagen starter i seks-tiden med å gjøre rent, koste gårdsplassen, koke ris til lunsj og middag og sende barna til skolen. Jobben med bambus starter i ti-tiden, og ingen gir seg før klokka er åtte om kvelden. Midt på dagen har de pause noen timer for å lage middagen til kvelden. De får også tid til å se etter kjøkkenhagen med gresskar, løk, bønner, chili, okra, tomater og flere andre grønnsaker. Det de ikke bruker selv, selger de.

Mannen drar klokka sju hver morgen og jobber ute hele dagen. Han kommer gjerne hjem ti-tiden for å spise, og senere på dagen har de pause der de drikker en kopp Cha-te. 
– Vi drikker ikke te. Vi liker det ikke, det er varmt og vi brenner oss på leppa, sier kvinnene og bryter ut i latter. 

Gruppa har forenet oss. Nå står vi sammen, vi deler erfaringer, utfordringer, gleder og sorger.
Landsbyboere

Utstilling
Det lette regnet har gitt seg. På gårdsplassen har kvinnene stilt ut noen av varene. Her er matter, kar, trau, skåler og måleskåler og mer. Skålene er sirlig dekorert, og noen er smurt inn med kumøkk som er tørket for å holde insekter og kryp borte, og det lukter ikke. Til sammen lager de over 20 forskjellige produkter.    

Rashu Rani rekker mannen den siste flettingen hun har laget til rensebrettet for ris. Han syr den sammen, og på noen minutter er den klar til å hentes av oppkjøpere. Hun kan flette i alle fall fem slike om dagen som hun selger for 100 taka (10 kroner) per stk. 

– Gruppa har forenet oss. Nå står vi sammen, vi deler erfaringer, utfordringer, gleder og sorger sammen. Og mest av alt har vi fått det bedre, mye bedre, sier  Rashu, Minoti, Potuli, Shimla, Gita, Bashona, Shindu, Shila, Shusoma og Maya i Shapla.


Tekst og foto: Egil Mongstad

Oppdatert onsdag 19. oktober 2022